Висше образование в Дания!

След по-малко от две седмици стартира приемът на документи за кандидатстване в университети в Дания, затова с този пост слагаме началото на поредица от материали, които вярваме ще бъдат полезни на всички, които се интересуват от продължаване на образованието си в тази северна страна.

С всяка изминала година Дания привлича все повече и повече студенти от България.

Учебни заведения с международна насоченост, широк спектър от бакалавърски и магистърски програми и индивидуални образователни курсове, са само част от предимството на датското висше образование. Датската образователна система има дългогодишна академична традиция и се характеризира с динамичен стил на преподаване и отлични научни постижения.

Повечето университети, професионални академии и колежи предлагат програми на английски език. В най-общия случай, за да кандидатствате в Дания ви е необдходима добра диплома за средно или висше образование, както и международнопризнат сертификат за владеене на английски език (TOEFL, IELTS, Cambridge).

В някои учебните заведения в възможно проверка на познанията ви по езика и чрез техен, вътрешен изпи.

А сега и ДОБРАТА НОВИНА: Висшето образование в Дания е безплатно за студенти от страните членки на Европейския съюз.

За да заминете да учите в Дания обаче, трябва да разполагате с първоначален ‘капитал’, с който да уредите квартирата и обзавеждането й (разбирайте: легло, стол, маса), както и да посрещнете останалите разходи свързани с обучението (напр. учебници и т.н.).

Дания е една от държавите в Европа с най-висок жизнен стандарт, ето защо и цените са доста по-високи от тези в останалите страни от ЕС. Средно на месец ще са ви необходими между 680 и 800 евро, за да можете да се издържате. Тази цифра варира в зависимост от възможностите и начина ви на живот.

Как ще набавите тези средства? Добре е да се замислите над този въпрос преди да решите да кандидатствате в Дания.

Стипендии? Тъй като образованието е безплатно за българи, стипендии не се предлагат – нито от учебните заведения, нито от държавата. Изключения са случаите когато вие или вашето семейство сте живяли от няколко години в Дания.

Работа? Докато учите не е препоръчително да работите повече от 15 ч. седмично. Средното заплащане е между 12 и 20 евро на час. Друг е въпросът колко лесно или колко трудно е намирането на почасова работа за студенти. Въпреки, че 90% от датчаните говорят английски, ако искате да намерите работа в по-малките градове, ще се наложи да понаучите малко датски. Разнообразието от възможности за работа за студентите не е особено голямо напоследък, особено като се има предвид кризата, както и големия брой студенти от новите страни членки на ЕС, пристигнали да учат в Дания. Ето защо ви съветваме да не разчитате на доходи от почасова работа в Дания, поне за първите 6 месеца до година от както сте пристигнали.

И все пак не забравяйте, където и да изберете да учите, каквото и да изберете да учите – образованието е скъпа, но печеливша инвестиция с дългосрочна перспектива.

Надяваме се, че с този постинг сме успяли да отговорим до някъде на въпросите, които вълнуват повечето от вас, желаещи да продължат образованието си в Дания.

Ако смятате, че Дания е подходящият избор за вас, то ние сме на разположение да ви съдействаме през целия процес на кандидатстване – безплатно :)

2 thoughts on “Висше образование в Дания!

  1. Да :) Магистратурите са от по 2 години и са напълно безплатни.

    Трябва да имате средства за живот (настаняване, храна), които са около 600- 800 евро/месец (общо).

    Тъй като обучението е безплатно, не се предлагат стипендии.

    За допълнителни въпроси може да пишете тук- university@edlanta.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s