Имате оферта от британски университет… Какво следва?

Ето, че по-голямата част от процеса на кандидатстване във Великобритания вече е зад гърба ви, а вие сте крачка по-близо от записването си в университет на острова. Отговорили сте на получените „условни” оферти в срок, спрели сте се на университета, в който най-силно бихте желали да следвате и сега ви остава да научите резултатите от матурите и сертификационните изпити по английски език ( в случай, че още не сте положили такива), за да разберете дали отговаряте на поставените условия.

Междувременно, обаче, има още няколко неща, които трябва да свършите.

Повечето университети вече са отворили онлайн порталите си за кандидатстване в общежитие и ако желаете да бъдете настанени в първото си желание като опция, сега е моментът да се регистрирате. На какво трябва да обърнете внимание при избор на настаняване? Основните разлики са в това дали желаете в цената на общежитието ви да се включва пълен пансион или сами ще приготвяте храната си, дали ще делите кухня и баня с други съквартиранти, какво е обзавеждането на стаята и пр. Друг важен момент при избор на настаняване е на колко минути от университета се намира сградата на общежитието. Проверете също кои консумативи като ток, вода, отопление, интернет влизат в цената на наема. Потърсете информация дали и за какъв период от време трябва да предплатите наема и какъв е размерът на първоначалния депозит. Обикновено цялата информация, включително карта на кампуса, можете да намерите на сайта на всеки един университет. Вариантът за настаняване в студентско общежитие вместо в самостоятелна частна квартира, не е задължителен, но е за предпочитане особено в началото, тъй като ще ви помогне по-бързо да се адаптирате към новата среда.

След като вече сте наясно къде искате да живеете през първата година от следването си във Великобритани, сега идва ред на кандидатстването за студентски заем. Не забравяйте, че сумата, който обикновено покрива изцяло таксата на обучение, не стига до вас, а се превежда директно на университета, в който ще учите. Като гражданин на страна-членка на ЕС, всеки български студент има право да кандидатства за такъв заем, администратиран от Student Loan Company (http://www.slc.co.uk/ ), агенция към държавния фонд на Великобритания. Максимумът, за който може да кандидатствате през 2010-2011 година е £3,290. Очаква се да започнете да връщате заема, заедно с лихвите, след като завършите и заплатата ви достигне определено ниво, различно за всяка страна (£6,000 за България, £15 000 за Англия). Кандидидатсватето за този заем с попълване на формуляр – ако все не сте получили от UCAS хартиен вариант на формуляра, можете да го може да го намерите в PDF вариант на сайта на агенцията. При изпращането му не забравяйте да добавите и заверено копие на личната си карта или международния паспорт. Крайният срок е 25 юни, но не чакайте последния момент. Обикновено трябва да получите отговор между 2 и 3 седмици след изпращането на необходимите документи.

Ако вместо към Англия, сте се запътили към Шотландия, то до 30 юни трябва да подадете документи. Студентските заеми за Шотландия се администратираи от SAAS (https://www.saas.gov.uk/ ) Кандидатстването е онлайн , а отговор дали сте одобрени трябва да получите до 21 работни дни. Тук отново отпуснатата сума директно се превежда на университета. Разликата е в това, че при успешно завършване, сте освободени от изплащане на заема.

След попълване на документите за общежитие и кандидатстване за студентски заем, докато очаквате положителен отговор, може да започнете да търсите най-добрия вариант за пътуване до съотвения университет. Помнете, че колкото по-рано закупите самолетния си билет, толкова по-добра ще бъде цената. Тъй като отскоро в България оперират не малко нискобюджетни авиокомпании, при резервиране на билета си обърнете внимание на часа на полета, защото вероятността да е много рано сутринта или късно през нощта е голяма, а това би ви затруднило при предвижването ви от летището до кампуса на университета. Друго важно нещо, за което трябва да се осведомите е ограничението за багаж. Обикновено нискобюджетните линии изискват допълнително регистриране на багаж, което увеличава крайната цена на билета.

Успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s