Как да се подготвим за изпит по английски език ( II част)

Reading, listening, speaking, writing…?

Ето, че вече сте избрали как, къде и кога да се подготвяте за изпита си по английски език, а датата за него все по-бързо наближава… Прочетете следващите съвети, които могат да Ви помогнат както в процеса на подготовка, така и по време на самия изпит.

1. Тренирайте бързо четене. Ако четете дума по дума текста, рискувате да нямате достатъчно време, а много често отговорите на въпросите се крият в едно изречение или абзац. Още повече, че от стреса на самия изпит, дори да четете текста дума по дума, накрая често прочетеното е пълна мъгла… Запомнете, че най-важното е първото и последното изречение на всеки абзац. Те Ви носят достатъчно информация и поставят текста в рамка.

2. Изберете си любим сайт и слушайте/ гледайте онлайн лекции. (пр. http://nationalpriority.eu/ )От една страна си почивате с тях, от друга научавате нови неща, а от трета- свиквате с native speaking. Ако формата на изпита Ви позволява да си водите бележки при listening-а, не се старайте да записвате всичко, защото така докато записвате едно, изтървате друго. И не е вярно, че не питат за детайли. Питат. Затова по-скоро запомнете голямата картинка и нахвърляйте детайлите.

3. За speaking-a е най-важно да бъдете спокойни. Ако имате с кого, опитвайте се да говорите все повече и повече. На самия изпит говорете бавно, ясно и уверено. Не се притеснявайте от акцента си, нито се връшайте на всяка малка грешка, която усетите, че правите.

4. Когато се подготвяте за writing-a си давайте по-малко от предвиденото в изпита време. Така ще свикнете по-бързо да организирате мислите си и ще си оставите допълнително време за редакция. Предавително се зашпознайте на какво държат проверяващите- дали на ясно структурирано есе или на оригиналност на идеите.

5.Съвети за самия изпит: ако можете, пресъздавайте точно условията на изпита, за да свикне и организма ви. Примерно, ако изпита Ви е насрочен за 9 сутринта, а вие обичате да спите до по-късно, две седмици преди датата започнете да ставате по-рано. Така си гарантирате, че няма да ви се приспи, да се чувстване неконфортно и пр. Също така когато се упражнявате с примерни тестове, може да си пуската телевизора или музика, за да свикнете с шума и да не губите концентрация по време на изпита.

Най-важното: бъдете спокойни и уверени в себе си :) Притеснението няма да Ви помогне ;-) Или както прочетохме в един учебник за подготовка за toefl- повтаряйте си, че днес знаете повече от вчера и дайте най-доброто от себе си.

Пожелаваме Ви успех!

P.S. Първа част- тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s