Кандидатстване за студентски заем във Великобритания

Вече имаш отговор от всички британски университети, в които си кандидатствал. Знаеш кой ще посочиш като пръв избор (т.нар.firm choice) и кой като втори (insurance). Наясно си и че желаеш да се възползваш от възможността за кандидатстване за студентски заем, който ще покрие годишната ти такса на обучение, но не знаеш нищо относно кога и какво трябва да направиш. Време е да научиш как.

Като студенти от страна-членка на ЕС, българите имат право да кандидатстват за заем в размер на годишната такса за обучение в държавен британски университет- £3,375 за 2011-2012г. Важно е да отбележим, че заемът се отнася за студенти в редовна форма на обучение в специалности, които водят до завършване на образователна степен (пр. бакалавър). Заемът се отпуска от правителството на Великобритания чрез организацията Student Finance England и е резултат от политиката му на насърчаване продължаването на образованието и придобиването на по-висока степен на квалификация, така както и на убеждението, че независимо от доходите на едно семейство, всеки млад човек трябва да има достъп до университетско образование.

Кандидатстването за заема става чрез попълване на онлайн формуляр или чрез попълване и изпращане на документи по пощата. Задължително се изпраща и копие на личната карта на кандидата.

Ти сам избираш дали да кандидатстваш за цялата такса на обучение или част от нея, а останалата да самофинансираш.

Изплащането на заема започва след като завършиш програмата и годишния ти доход достигне £15,000 (ако решиш да останеш да се реализираш във Великобритания; £6,000 в България).

Тези, които ще кандидатстват за прием през септември 2012 година ще могат да кандидатстват за заем до £9 000 (за всяка учебна година) и с облекчени условия за погасяването му- както по отношение на периода на погасяване, така и по-отношение на достигнат годишен доход.

Ако си кандидатствал за прием за академичната 2011/12 година ще може да изпратиш документите си за студентски заем след 16 март.

Наред с документите за студентски заем, някои университети предлагат и т.нар. еднократна помощ (bursary), която се отпуска на първокурсници и студенти от семейства с нисък доход, и обикновено е между £338- £1000 на година, като се изплаща на два или три пъти през академичната година.

Малко по-различна е ситуацията за тези, които ще кандидатстват в Уелс или в Шотландия.

За Уелс различното е, че тъй като таксите на обучение са по-ниски от тези в Англия, максималаната сума, за която може да кандидатстваш е £1,345. Също така е силно препоръчително да го направишпреди 15 април 2011 .

Шотландия също се отличава. Там кандидатстваш не за заем, а за „опрощаване на таксата“. Кандидатстването става чрез Student Awards Agency for Scotland и попълване на онлайн формуляр. Отново имаш право да кандидатстваш за покриване на цялата такса на обучение. Добрата новина тук е, че засега, след успешно завършване (в срок), няма да връщаш обратно натрупаната сума от годишните такси.

Надяваме се, че с тази информация сме успели да ти помогнем. Помни, че винаги, когато имаш въпроси, може да се обърнеш към нас за съдействие и съвет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s