Светла и Stockholm University, Швеция

Представи се?

Казвам се Светла Колева, студент-магистър съм в Стокхолмския Университет. Завършила съм бакалавърската си степен в България, в Икономически Университет- Варна.

Учиш в Stockholm University. Разкажи ни повече за университета и специалността, която следваш?

В момента съм магистър по програмата Consumer and Business Marketing. Стокхолмския Университет е най-големият в Стокхолм и разполага със седем кампуса, където се помещават различните специалности. В главния кампус традиционо се изучава Изкуство, История, География, и т.н., докато в по-малките кампуси се помещаваме ние, икономическите науки, правният и журналистическият факултети, и всички останали. Главният кампус е разположен в парк с много зелени площи, на които в топлите дни студентите си правят пикник и дори опъват палатки. В непосредствена близост е Природонаучният музей, както и Кралската Академия за Технически науки. Университетът разполага с огромна библиотека, като част от заглавията са достъпни и в електронен формат, в интранет мрежата ни. Цялата информация, необходима на един студент, както и много услуги (зареждане на карти за принтиране, плащане на университетски такси, и т.н.) са достъпни онлайн. Разполагаме и с университетски спортен център, където всеки може да се запише и да практикува всякакви спортове – от футбол до карате и йога.

А за града?

Стокхолм е град с вековна история и притежава своя уникален чар. Там всеки може да открие нещо за себе си, както и значителен брой съмишленици. Шведите обичат да се забавляват и се възползват от свободното си време по най-добрия начин. Ценят се добрата кухня, интересните и нетрадиционни места и хората, които не влизат в стереотипи.

През какви етапи премина кандидатстването ти?

Преди да кандидатсвам проведох проучване какви университети има в Швеция, какви специалности се предлагат и какви са изискванията за кандидатстване на местата, които отбелязах като фаворити. Стокхолмският Университет изисква езиков тест TOEFL, за който започнах да се подготвям веднага. След като издържах теста, започнах да събирам пакета от документи за кандидатстване, който включваше диплома, резултати от езиковия тест, препоръки от двама преподаватели, мотивационно писмо, и т.н. При всички случаи е важно да се спазват сроковете за получаване на документи. В Швеция системата е улеснена от съществуващата държавна организация за подпомагане на средното и висше образование. Нейната дейност се състои в това да събира и съхранява всички изпратени документи, като те от своя страна ги изпращат на университетите, посочени от студентите.

Твоят съвет към тези, на които сега им предстои да се явяват на TOEFL?

Да не подценяват този езиков тест. След промяната във формата на теста, той съвсем не е елементарен и изисква продължителна подготовка. Дори да сте много добри с aнглийския, този тест изисква бързи реакции и предварителна подготовка върху определени теми.

Опиши групата си в университета?

Групата ми е мултинационална. Има хора от всякакви националности и религии. Шведите не са мнозинство, тъй като университета следва политика на културно многообразие. Тенденциите са в бъдеще магистърските програми да привличат още повече чуждестранни студенти, на които се гледа като неизчерпаем източник на знания и културно богатство.

Каква е най-голямата разлика, която виждаш между обучението в Швеция и това в България? Академичния процес по-различен ли е от този в България? Как?

Да, различен е. Обучението в Швеция е интерактивно. Залага се на развиването на личностни качества и умения, като например работа в екип и презентационни умения. Ползваме учебниците като извор на идеи, а не като единствен източник на знания. Стимулират ни да мислим извън рамките, да се сработваме с различни хора и да извличаме най-доброто от тази комуникация. Учителите са тези, които улесняват процеса на комуникация, а не напротив. Може би най-различното е, че професорите в университета държат на неформалността в общуването.

Как се справи с адаптацията си в Швеция и преодоляването на културния шок?

Животът в Скандинавските страни със сигурност е коренно различен от това, на което сме свикнали в България. Хората действително са по-хладни и сдържани, но за сметка на това са много коректни. Информация и помощ може да получиш от всеки, което ме накара да се почувствам спокойна по-бързо.

Ползваш ли стипендия за обучението си там?

Обучението в Швеция до 2010 беше безплатно за граждани на ЕС. Съответно няма стипендии за българи, обучаващи се в страната. Има възможност да се изтегли студентски заем от шведска банка, с който да се покриват разходите за живот.

Лесно ли си намери квартира?

Намирането на квартира в Стокхолм бе едно от най-големите предизвикателства пред мен. Има голям проблем с жилищата, и е добре да се започне търсене на стая/апартамент поне 2 месеца преди да започне семестъра. Съветвам всеки желаещ да учи в Столхолм да се регистрира възможно най-скоро в www.sssb.se, което е най-популярната система за търсене на жилище.

Ако не е тайна, какаъв е месечният ти бюдеж?

Квартирата ми струва 1700 SEK, което е абсолютният минимум за стая (със съквартирант) в Стокхолм. За храна е необходимо да се отделят около 1500 SEK. Учебниците и учебните пособия са скъпи, но могат да се закупят и от други студенти. Голям разход е транспортът, като тримесечна карта за всичко струва около 1500 SEK.

Лесно ли е намирането на работа за студенти?

Повечето студенти работят почасово, но намирането на работа в града не е лесно, тъй като конкуренцията от легални/нелегални имигранти е голяма.

Ако сега трябва да кандидатстваш наново, би ли избрала същият университет? Да, определено!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s