Стажантска програма EMPOWER 2011 – по пътя към професионалната реализация

Както не отдавна бяхме писали, тази година ЕДЛАНТА се присъедини към редица успешни компании, избрали да станат част от Стажантската програма за развитие на млади лидери на фондация Empower United, осъществена с финансовата подкрепа на „Фондация Америка за България”.

Как изглежда програмата в цифри?

30 взискателно подбрани компании, 40 позиции, 341 кандидата!

Проведените интервюта са повече от 200 на брой само в рамките на Центъра за оценка, изготвен от специалистите от ДжобТайгър, последвани от допълнителни интервюта с работодателите на живо или по скайп. Простата статистика показва, че за една позиция се борят 9 човека!

Лекторите за двуседмичното обучение на стажантите в Американския университет в Благоевград са също внимателно подбрани: 15 професионалиста, 15 сектора, 15 различни разбирания за лидерството, от които стажантите да почерпят знания.

Изводите отвъд цифрите?

Днес стажантите приключват втората си седмица в компаниите, които са си избрали и един месец, откакто са в програмата. Още е рано за изводи, но все пак попитахме нашите две момичета- Светла и Нели, какво мислят те за програмата.

„За Empower United разбрах съвсем случайно, докато преглеждах сайта на jobtiger.bg. Не целях да намеря нещо конкретно, просто разглеждах какви позиции се предлагат в момента в България, когато попаднах на обява за стажантската програма „Млади лидери“. Крайният срок наближаваше, така че не мислих дълго, а направо действах. Свързах се с преподаватели, които да ми напишат препоръки, заех се и с мотивационното писмо. Събрах бързо пакета с документи и го изпратих, с надеждата да прекарам едно истински различно лято. Тогава още не знаех, че се боря с още 340 души за желаните от мен позиции…

Когато от Empower потвърдиха, че ще имам интервю, бях истински горда и увереността, че ще съм сред избраните растеше. Първото ми интервю беше по skype, и макар, че си бях вкъщи, бях ужасно притеснена. Самото интервю, обаче, мина като на сън – бързо и без да запомня детайли. С второто интервю, с настоящите ми колеги в Edlanta, нещата бяха различни. Тогава усетих от тях онзи зареждащ позитивизъм, който ме накара да се почувствам истински щастлива с избора си. Определено бях избрала компания, където щях да науча много от най-готините хора (факт!). Приключвайки разговора с Мария от Edlanta, си казах, че едва ли нещата биха могли да се развият по-добре.

За обучението в Благоевград, мога да кажа само едно – истински професионално изпипано начинание! Иванна, Светла, Лили, и всички лектори успяха да ни провокират, мотивират, заинтригуват, наставляват…и изморят по един чудесен начин. Вярвам, че у всички участници в програмата остана вълнуващ спомен за прекараните 12 дни в слънчевия Благоевград.

Пътувайки към Бургас, където започваше стажа ми, не изпитвах обичайната тревога от непознатото. Бях убедена, че времето ми там ще бъде повече от страхотно. Тогава още не предполагах, че всъщност ме очаква още по-интересно, по-полезно и истински забавно ежедневие, дори от най-смелите ми очаквания! От сега знам, че Edlanta ще ми липсват. Много.“

Това споделя Светла, която е на стаж в бургаския ни офис. Тя е и съвсем за малко в България, тъй като следва Consumer and Business Marketing в Швеция, но е избрала вместо да почива, да бъде част от програмата за „Млади лидери“ на Empower United.

А ето и мнението на Нели, която работи с нас в софийския офис на Едланта:

„Програмата EMPOWER UNITED е изключителна възможност за всеки амбициозен и целеустремен човек. Това, че преборих невероятно силна конкуренция само ме прави горда и все по-уверена в способностите ми. Познавайки участниците от програмата мисля, че решаващо при избора им е начинът на мислене и отвореност към новите идеи. Обучението ни в Благоевград даде възможност да проверим адаптивността си към различни екипи и хора, да се научим да се справяме с конфликти и свеждането им до минимум, как да управляваме времето си ефективно и може би нещо доста подценявано – да осъзнаем колко е ценно да се изслушваме. Това, което най-много ми хареса бе срещата с реално опериращи мениджъри и опита, които те споделиха. Изборът ми на фирмата, в която да проведа стажа си не е случаен и съм безкрайно благодарна на Edlanta за възможността и доверието, което ми гласуваха. Работата с тях е предизвикателство, много е динамична, а приятелската атмосфера подпомага генерирането на свежи идеи. Всеки следващ ден е непредсказуем, а екипът с който работя винаги ме изслушва и се интересува от мнението ми. „

Въпреки, че да, още е рано за изводи, сме щастливи с избора си да бъдем част от тази програма и благодарим на колегите от фондация Empower United за дадената възможност.

Може да ги намерите и във facebook :)

One thought on “Стажантска програма EMPOWER 2011 – по пътя към професионалната реализация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s