Благовеста: „NABA и Domus Academy – два прекрасни университета , в които намираш себе си и се превръщаш в професионалист.“

Може би някои от вас си спомнят за конкурса за стипендия за 2-седмичен курс в областта на дизайна от Domus Academy и NABA, за който писахме през лятото. В началото на юни обявихме името на щастливеца, който журито на конкурса определи, а това бе Благовеста, ученичка в националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ – София. Сега, когато лятото отдавна е зад гърба ни, а времето напомня повече на зима, отколкото на есен, потърсихме Благовеста за да ни разкаже за конкурса и обучението по дизайн и мода и покрай разказа и да си спомним за слънчева и топла Италия.

За първи път ли беше в Италия? Какви са впечатленията ти от нея?

Да, за пръв път посетих Италия, и въпреки че винаги съм искала да я видя, никога не съм си представяла, че ще имам тази възможност, особено на 17 (или поне така си мислех). Относно впечатленията ми …. Едва ли има някой, на когото да не му харесва Италия. Всички – ако не друго, поне сме чували за „ботушчето“ на Апенинския п-в или може би за Леонардо Да Винчи, Рим, плаващия град Венеция, о-в Сицилия и т.н. Италия е страна с красива природа, красива архитектура, вкусна храна, благозвучен език и да не забравяме – доста интересни хора с техните доста интересни нрави и порядки. :)

А от Милано и NABA/Domus Academy в частност?

Милано? Хах, влюбих се в Милано, в обаянието на неговата атмосфера – в малките и тесни улички, слепените една за друга сгради, с големи входни врати, многобройните магазини (все пак се води за модна столица, няма как да не отбележим магазините), старите трамваи, допринасящи за неописуемия чар на града, красивите графити – сякаш картини на някои велик художник, каналите, обикалящи града, страшно вкусните Aperitivo и Миланското Cuisine. Влюбих се в малките, почти незабележими кътчета – Милано е от онези градове, в които мигнеш и хоп, пропуснал си момента… Пълно е с места, които си струва да видиш и посетиш. Места, на които просто ТРЯБВА да отидеш!

NABA и Domus Academy – два прекрасни университета , в които, ако имаш късмета да влезеш, да бъдеш част от тях, се превръщаш в нещо като „Алиса в страната на чудесата“. Омайваш се от обстановката, хората – правиш нови приятели, научаваш много, получаваш много възможности и поле за изява, ценни съвети, намираш себе си, превръщаш се в професионалист. А накрая, когато излезнеш, си също толкова омаян и опиянен, както в самото начало, но много по-сигурен и готов.

Разкажи ни повече за двуседмичния курс- как протече, какво научи?

Мога да ви кажа, че дори и лятно време в университета, е препълнено с момчета и момичета, записали се на всевъзможни курсове или workshop-и (определено можеш да избираш между голям арсенал), с надеждата да научат нещо ново и различно. Аз, също като тях, си избрах един курс – някой, близък до графичния дизайн, или поне моите представи за такъв – Introduction to Visual Design, Total Design: Graphics Across Media Evolution.

Самото обучение протече доста интезивно – освен, всекидневните лекции (от 9:30 до 16:30 – с обедна почивка) имахме и задачи в час, с които упражнявахме наученото. Обучавахме се основно върху Adobe програмите – Photoshop, Illustrator, InDesign. Учихме за визуалните изкуства като цяло (лого, плакат, списание, брошура), разликата м/у вида на цветове в картината, резолюцията и пикселите, малки трикове и „разшифроването“ на някои термини. Накрая дори имахме няколко дни да направим финалната си задача – дипломна работа, от която зависеше и оценката ни върху дипломата от целия курс.

Беше си доста натоварващо – за 3-4 дни трябваше всеки да направи „дипломната си работа“ като използва само авторски снимки, текст (ако желае) и т.н. Които от нас можеха бяха добре дошли да направят кратко филмче (представяте ли си? :), а другите- брошура от поне 8 страници + кориците и презентация върху въпросното „нещо“, така де произведение.

Всичко това беше „с цел да се научим да спазваме срокове“…Не, не че има нещо лошо в това, просто, така де… Друго си е да имаш поне седмица. Разбирате ме нали? :)

Наистина не беше „бебешка работа“, а и бях доста изненадана, че въобще ще имаме финална задача, да не говорим за оценка върху цялата работа, която сме свършили от ден 1, включително и участието в час, навременното идване (което да си призная ми беше малко трудничко с това „опознаване на града“, но успявах да съм там като подранявах с поне 5 мин.) и т.н.

Един съвет – хубаво разучаваите условията на всичко, с което се захващате, за да не останете изненадани – като мен.

Би ли се върнала там отново?

Ако имах тази възможност – още сега бих се върнала там поне за още една порция спагети или няколко парчета пицa или може би мъничко от Миланското Cuisine и Aperitivo. :)

Какви са ти плановете след завършване?

След 12 клас? Наумила съм си да кандидатствам в някоя специалност, свързана с графичен дизайн в чужбина, по точно в Испания, но след това преживяване мисля да се пробвам и в Италия!

Модата и изуството за тебе са…?

Не знам дали има момиче, което дори мъничко да НЕ се интересува от мода…или пък от изкуство… А дали са за мен? Не мога да кажа…Но определено има неща, които ми грабват окото – от невероятните обувки с червена подметка на Louboutin, до някоя и друга hand made гривничка (така де и това си е изкуство)!

Благодарим на Благовеста за откровеното интервю ии пожелаваме много бъдещи успехи!

Напомняме ви, че ако също като Благовеста се интересувате обучение в областта на изкуството и дизайна, може да се обърнете към нашите консултанти за избор на университет и специалност, както и съдействие в целия процес на кандидатстване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s